Csökkenő növekmény? Stagnáló szócikkszám?

Januárhoz képest (sőt akár már korábban is) a legélesebb szeműeknek feltűnhetett, hogy a szócikkszámban kifejezett – és kényszerűségből abban kifejezett – gyarapodás lassul.

Nem gondoljuk persze, hogy nagyobb olvasói/felhasználói tömegek tartanák hüvelykujjukat az „Egyetemes” ütőerén, amivel a szócikkek száma kideríthető. Mégis szólunk: nem, nem igaz, hogy a fejlődés lelassult, a szerkesztés lendülete megtört, a kútfők elapadtak. Miért akkor a látszólagos stagnálás?

Szokásos a szótárak mikro- és makroszerkezetéről beszélni: ami a szócikken belül van, az a mikrostruktúrához tartozik, ami azok felett, az a makroszerkezet része. A bird, bird bath, bird cage, bird flu lehet (i) négy külön szócikk – a makroszerkezet része -, illetve (ii) lehetnek valamennyien a bird szócikken belül. Természetesen akár így, akár úgy, benne vannak a szótárban. Ugyanígy: fekete áfonya, fekete bárány, fekete csokoládé, fekete doboz lehet (i) négy szócikk, illetve (ii) kerülhetnek valamennyien a fekete szócikken belülre. Akár a makro- akár a mikroszerkezet részei, a szótár így is, úgy is tartalmazza őket.

Előfordul, hogy különböző (itt nem részletezendő) okokból ebbe vagy abba az irányba – önálló szócikkekből egy-egy szócikk belsejébe, vagy éppen az önállóság felé – egy szócikk belsejéből önálló szócikkek irányába – célszerű költöztetni az információt.

Ezúttal a dolog ennél azért bonyolultabb: a bird esetében főnév+főnév formájú, míg a fekete esetében melléknév+főnév kifejezéseket látunk. Előbbi esetben azt gondoljuk optimálisnak, ha a kifejezések önálló szócikket kapnak, míg utóbbi kifejezések a melléknévi szócikk belsejébe kerülnek:

bird
bird bath
bird cage
bird flu
viszont
fekete
fekete áfonya, fekete bárány, fekete csokoládé, fekete doboz

Az egységesítés tehát azt kívánja, hogy (i) a bird, bird bath stb. szócikkek legyenek önállóak, míg (ii) a fekete doboz típusú szócikkek szűnjenek meg, és „menjenek” a fekete szócikkbe. Természetesen az utóbbi művelettel nem csökken a szótár volumene, ellenben a folyamatos bővítés nehezebben látszik, hiszen a bővítéssel párhuzamosan a szócikkek száma csökken.

Ez a költöztetés okozza a címbéli paradoxont.

A folyamat még eltarthat egy ideig, de azért az új szavak gyűjtése is töretlen lendülettel folytatódik. Hiszen ha nem így lenne, a számok nem növekednének mégis.

Kategória: Új szócikk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.